onsdag 5 oktober 2011

Dyrt att trots USA

Det kostar att trotsa USA.

Som straff för att palestiniernas ledare lämnade in en FN-ansökan har USA:s kongress fryst 1 400 miljoner i amerikanskt bistånd.

Resultatet är att bland annat projekt för att förbättra den palestinska sjukvårdsapparaten försenas eller helt fryser inne.

Det är inte president Obama som skruvat åt kranen. Istället är det en ohelig allians av Israelvänliga demokrater och republikaner i kongressen som stoppat utbetalningarna. De är sura för att palestiniernas president Mahmoud Abbas inte gav efter för de starka påtryckningarna från USA och stoppade tillbaka sin FN-ansökan i byrålådan.

Nu hämnas den mäktiga stormakten trots att Obamaadministrationen vädjat till kongressen att låta bli. Frysningen av biståndet motverkar nämligen USA:s egna intressen.

USA ger numera årligen 3,5 miljarder kronor i bistånd till den palestinska myndigheten på Västbanken. Med det är man näst största bidragsgivare efter EU.

Pengarna går till att förbättra levandsförhållandena för den palestinska befolkningen. Pengarna är ett sätt att förhindra att palestinierna radikaliseras. Börjar stödja Hamas eller ägna sig åt terroraktiviteter.
Biståndet ligger därmed även i Israels intresse. Tack vare den ekonomiska boomen på Västbanken har det militanta våldet mot Israel nästan upphört.

Ändå kan de amerikanska politikerna inte avstå från att markera. Palestinierna måste likt olydiga barn uppfostras och lära sig att man inte ostraffat trotsar supermakten.

Läs hela inlägget på: http://blogg.aftonbladet.se/omvarlden/2011/10/dyrt-trotsa-usa
Skrivet av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar